Kapat

MCDONALD'S'IN SIRRI

MCDONALD'S'IN SIRRI

Aklınızda soru işareti kalmasın. Hakkımızda merak ettiğiniz her şey burada!

Açık Mutfak Programı Nedir?

Açık Mutfak Programı, McDonald’s misafirlerinin istedikleri zaman bankonun arkasında neler olduğunu görme, McDonald’s ürünleri ve prosedürleri konusunda daha fazla bilgi edinme ve mutfakta günlük uygulamaları izleme fırsatı veren bir programdır. Bu ziyaret ile beraber McDonald’s misafirleri ne yediklerini, hazırlık sürecini, yiyeceklerin nasıl korunduğunu, tüm hijyen ve gıda güvenliği standartlarını görerek McDonald’s farkı ve özenini daha net bir şekilde ayırt edebilirler.

McDonald’s mutfağını merak eden tüm misafirlerimize her zaman açığız. Mutfağımıza gelip, kaliteyi ve temizliği yerinde görebilir, restoranlarımız ve ürünlerimizle ilgili aklınıza takılanları sorabilirsiniz.

Bilgi için McDonald’s Restoran Müdürleri ile görüşebilirsiniz.

Gıda Güvenliği ve Kalite

McDonald’s, Türkiye’de faaliyete geçtiği 1986 yılından itibaren tüm ihtiyaçlarını Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerden temin etmeyi amaçlıyor. Faaliyete başladığı dönemde McDonald’s’ın öngördüğü kalite, hijyen, gıda güvenliği, izlenebilirlik ve sosyal sorumluluk standartlarını yerine getirebilecek firma sayısının kısıtlı olmasına karşın McDonald’s, gıdadan paketlemeye, temizlikten inşaata kadar birçok alanda tedarikçisi olabilecek firmalarla iş birliğine girmeye büyük önem veriyor. McDonald’s, her biri kendi sektörünün liderleri olan bu firmalara bilgi ve teknoloji transferi yaparak, uluslararası rekabete hazır hale gelmelerine yardımcı olarak, Türk Gıda Sektörü’nün bugün dünya standartlarına ulaşma vizyonuna öncülük etmeye devam ediyor.

Türkiye’de McDonald’s ile çalışan tüm tedarikçiler kalite, gıda güvenliği, hijyen ve sosyal sorumluluk açısından dünya standartları seviyesinde üretim yapıyor. Tüm üreticiler, ulusal ve uluslararası gıda denetim şirketleri tarafından haberli ve habersiz yapılan ziyaretler ile denetleniyor. Üretim koşullarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın getirdiği kurallara ve gıda tüzüğüne uygunlukları izleniyor ve McDonald’s standartlarına uygunlukları yakından takip ediliyor. İslami usullere uygun olarak kesilen hayvanlar tüm denetimlerden geçirilmiş olan onaylı çiftliklerden temin ediliyor ve helal sertifikasına sahip üreticilerle çalışılıyor.

Tavuk

McDonald’s, tavuk ürünlerinin güvenliğini garantilemek için sürekli olarak test ve aşılama işlemleri, sürekli izlenebilirlik ve kontroller uygulamaktadır. Tüm McDonald’s tavuk ürünlerimiz, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından şart koşulan rehber kuralların çok ötesinde sıcaklık derecelerinde pişiriliyor.

Et

Dünya Standartları Besicilik Sistemi’ne uygun olarak yetiştirilen hayvanlar, İslami usüllere ve hayvan refahı prensiplerine uygun olarak kesiliyor. McDonald's için yetiştirilen hayvanların sağlığı titizlikle takip ediliyor. Her bir hamburger köftesinin üretim tarihi, parti numarası, çiftlikteki hangi hayvandan geldiği, hayvanlara hangi yemlerin verildiği ve hangi aşıların yapıldığı özel izlenebilirlik sistemleri ile takip ediliyor.

Ketçap

Tohum ve fide aşamalarının kontrol altında olduğu, doğal olarak yetiştirilen taze domateslerden üretiliyor. Dalından teker teker toplanan taze domatesler önce salça haline getiriliyor. Baharat ve sirke ile yoğrularak lezzetlendirilen ketçap, içine hiçbir koruyucu madde konulmadan paketleniyor.

Salata ve Turşu

Turşuların standart boyutta, yüksek kalitede ve gıda güvenliği sağlanan üretimi tohumun seçilmesinden başlayarak, nihai ürün haline kadar uluslararası standartlardan taviz verilmeden sağlanıyor.

Süt ve Süt Ürünleri

Milkshake, Sundae ve McFlurry ürünleri, uluslararası McDonald’s standart ve formülleriyle tamamen taze süt ve süt kreması kullanılarak üretiliyor. Süt toplama merkezlerine kadar izlenebilen taze süt tüm antibiyotik, mikrobiyolojik ve analitik kontrollerden geçtikten sonra üretime alınıyor. Üretim aşamasıyla beraber restoranlardaki insan hatasına yer vermeyen üstün teknolojili dondurma makinelerinde nihai ürün haline geliyor.

Patates

Tarladan tepsiye kadar tüm süreç, gerek McDonald’s Tarımsal Güvence Programı, gerekse de bağımsız denetim firmalarınca gözetim altında tutuluyor. Süreç, McDonald’s tarafından onaylanmış patates tohumlarının, verimliliği ve toprak yapısı incelenmiş tarlalarda, eğitimli çiftçiler tarafından ekimi ile başlıyor. Özenle yetiştirilen patatesler, fabrikaya geldiğinde kabukların kısa süreli buhar haşlaması yöntemi kullanılarak soyulmasıyla başlayan ve tamamen doğal üretim yöntemlerine dayanan aşamalardan geçiyor. Haşlanan patatesler standart boylarda kesilirken, ön kurutma ve ön pişirme işlemlerine tabi tutulan patateslerin dış kabuk yapısı oluşturuluyor. Bu işlemler sonucunda, en az seviyede yağ çeken ünlü McDonald’s patatesleri, üstün kalitesine ve standardına ulaşıyor. Tamamen doğal üretim aşamalarından geçen patatesler, McDonald’s restoranlarında özel tasarlanmış fritözlerde pişirilip misafirlere sunuluyor.

Ekmek

McDonald’s ekmekleri East Balt’un modern ve ileri teknoloji sahip tesislerinde el değmeden, yüksek hijyenik koşullarda üretiliyor. Her bir ekmek düzenli iç yapısını, simetrik şeklini, standart yüksekliğini ve rengini alana kadar pek çok aşamadan geçiyor. Henüz un aşamasındayken başlayan, doğru maya seçimi, doğru karıştırma zamanı ve sıcaklığı, doğru mayalanma teknolojisi gibi birçok teknolojik ve bilgi birikimiyle üretilen McDonald’s ekmekleri böylece eşsiz lezzetine kavuşuyor.

Lojistik

HACCP sistemini kullanmaya başlayan ilk lojistik şirketi olan HAVI, soğuk zincirin kırılmaması için sevkiyatın her aşamasında ürünlerin sıcaklıklarını GPS sistemi kullanarak, ajan termometreler ile sürekli olarak takip ediyor. HAVI’de, hatayı minimuma indirmek üzere geliştirilen depolama, sevkiyat, takip ve lojistik yönetim sistemleri uygulanıyor. HAVI, diğer ana gıda üreticilerimiz gibi gıda güvenliği ve uygulamalarına yönelik denetimler sonucu aldığı yüksek puanlarla Türkiye’de kendi alanında liderliğini koruyor.

Et Tedariği

Dünyada her gün 70 milyon kişiye aynı lezzet ve kalitede ürünü sunan McDonald's, gıda güvenliği ve kalitede hiçbir şeyi şansa bırakmıyor ve restoranlarında sunulan her ürünü titizlikle denetliyor.

Dünya Standartları Besicilik Sistemine uygun olarak yetiştirilen hayvanlar, İslami usullere uygun olarak veteriner kontrolünde kesildiği gibi, denetimden geçirilmiş olan onaylı çiftliklerden temin ediliyor. McDonald’s Türkiye’de helal sertifikasına sahip üreticilerle çalışılıyor.

Misafirlerimizin McDonald's restoranlarında yediği hamburger köftelerinin üretim tarihi ve parti numarası, etin çiftlikteki hangi hayvandan geldiği, hayvana hangi yemlerin verildiği, hangi aşıların yapıldığı izlenebilirilik sistemleri ile takip ediliyor.

McDonald’s Türkiye etlerini Türkiye'de Namet, Hacıince ve Pınar Et'in modern tesislerinden temin ediyor.

Soğuk Zincir Nedir? McDonald’s Restoranlarında Nasıl Uygulanır?

Soğuk zincir, donmuş gıda malzemelerinin taf ömrü süresince sağlıklı ve taze kalmasını sağlamak amacıyla minimum -18 C’de dondurulduktan sonra kesintisiz aynı sıcaklık derecesinde taşıması ve depolanması işlemidir.

McDonald’s’ta soğuk zincirin sürekliliği için ürünlerin üreticiden alınması, depolanması, sevkiyatı ve restoranlara teslimi boyunca tüm aşamalarda casus termometreler ve bilgisayar sistemleriyle sıcaklıklar kontrol ve takip edilir.

Ne Nereden Geliyor?

McDonald’s, faaliyet gösterdiği her ülkede en son üretim teknolojisine sahip ve kaliteli ürünlere sahip firmalar ile anlaşma yapar. Firmanın açık, dürüst ve rekabetçi bir yapısının olması McDonald’s için büyük önem taşır. Bu doğrultuda McDonald's, üreticilerini, faaliyet gösterdiği her ülkede o ülkenin en iyi firmaları arasından seçer.

McDonald's Türkiye olarak; dünyada, ihtiyaçlarını en yüksek oranda kendi ülkesinden temin eden ülkelerden biri olmaktan gurur duyuyoruz. Şu an restoranlarımızda sunulan ürünlerin ve ambalaj malzemelerinin %95'ini yerel firmalardan temin ediyoruz.

Kırmızı eti Namet, Hacıince ve Pınar, beyaz eti Banvit, süt ürünlerini Sütaş, Gönenli ve SEK, sos, ketçap ve mayonezi McCormick ve Tat, ekmekleri East Balt Gıda, Milk Shake şurupları ve Sundae soslarını Aromsa, kızartma yağlarını Marsan, turşu ve salataları Fersan, salataları Anadolu Etap, karton bardakları Ekol, plastik paketleme malzemelerini Sem Plastik, kağıt paketleme malzemelerini Öztaş Ambalaj, pasta ve tatlı ürünlerini Pelit, patatesi ise Konya Şeker ve Doğa üretiyor.

Helal Gıda Uygunluk Belgeleri