Kapat

TARİHÇEMİZ

TARİHÇEMİZ

1940'tan Bu Yana Sizin Mutluluğunuz İçin Çalışıyoruz.

1940

Dick ve Mac McDonald tarafından Kaliforniya San Bernadino’da açılan “McDonald’s Bar-B-Q”, geleneksel “arabaya servis” konseptine sahipti.

1948

Geniş bir yiyecek menüsüne sahip “McDonald’s Bar-B-Q” projesi sonlandırılırken, hamburger, cheese burger, meşrubat, süt, kahve, patates cipsi ve dilim turtadan oluşan daraltılmış bir menü ile “arabaya servis” konseptine yeni restoranında devam etti.

1949

McDonald’s’ın geleneksel patates kızartması, patates cipsi yerine menüye dahil edildi.

1954

Ray Kroc, McDonald kardeşlere daha fazla Milkshake karıştırıcısı satmak için restoranı ziyaret ediyor ve kurulan sisteme hayran kalarak McDonald's'ın ABD'deki milli bayilik aracısı olmaya karar verdi.

1955

Ray Kroc Ilinois, Des Plaines'de ilk McDonald's restoranını açtı ve hızlı bir şekilde büyümeye başlayarak, iki yıl içinde 40 restorana ulaştı. McDonald's’ın ilk işletmecileri Art ve Bernice Bender, ilk işletmeci restoranını Kalifornia, Fresno'da açtı.

1959

100. Restoran açıldı. Bir yılda 66 restoran açılışı ile rekor kırıldı.

1960

Kuruluşunun 5. yılında Tennessee, Knoxville'de 200. restoran açıldı Bu esnada Lillian McMahon, McDonald's'ın ilk kadın işletmecisi olarak Michigan'da restoran açtı.

1961

Ray Kroc, McDonald’s Restoran Konsepti’ni 2,7 milyon dolara McDonald Kardeşler’den satın aldı. Aynı yıl Hamburger Üniversitesi eğitim hayatına başladı.

1963

500. McDonald's restoranı Ohio, Toledo’da açıldı.

1965

McDonald's Cincinnati İşletmecisi Lou Groen tarafından yaratılan “The Filet-O-Fish” menüye eklendi. Yine aynı sene McDonald’s’ın simgeleri arasında yer alan “Ronald McDonald” ortaya çıktı. Aynı sene 22,5 dolar hisse bedeli ile McDonald’s halka açıldı.

1967

Kanada ve Porto Riko, McDonald’s’ın ilk yurtdışı adresleri oldu.

1968

Dünya genelinde McDonald’s algısının oluşmasında büyük önem taşıyan Big Mac ve Elmalı Sıcak Turta menüye eklendi. Illinois, Des Plaines'de 1000. restoran açıldı.

1970

McDonald’s, tüm ABD eyaletlerine restoran açmayı başardı. Aynı sene Kosta Rika ve Virgin Island, McDonald’s yurtdışı zincirine eklendi.

1971

Şirket Merkezi Chicago'dan, İllinois Oak Brook'a taşındı. Asya'daki ilk restoran Japonya'da, Avrupa'daki ilk restoran Ağustos ayında Hollanda Amsterdam yakınlarında Zaandam'da, Almanya'daki ilk restoran ise Aralık ayında Münih'te açıldı.

1972

2000. restoran İllinois, Des Plaines'de açıldı.

1973

The Quarter Pounder and the Quarter Pounder with Cheese menüye eklendi.

1974

3000. McDonald's restoranı İngiltere, Woolwich'de açıldı. İlk Ronald McDonald Evi ise Pennsylvania, Philadelphia'da açıldı.

1975

İlk arabaya servis restoranı Arizona, Sierra Vista'da açıldı. Aynı sene test sürecini başarıyla tamamlayan Egg McMuffin ülke çapında menülere ilave oldu.

1976

4000. Restoran Kanada Montreal’de açıldı. Aynı sene 334 kişi kapasiteli en büyük restoran hizmet vermeye başladı.

1978

5000. Restoran Japonya Kagawa’da açılırken, aynı restoran 1 yılın sonunda 1 milyon dolar ciroya ulaşmayı başardı. Sundae ABD restoran menülerine eklendi.

1979

Robert Bernstein tarafından geliştirilip, 1977 yılında Kansas’ta test sürecinden geçen “The Happy Meal” 1979’dan itibaren tüm ABD’de menülere eklendi.

1980

Münih’te açılan restoran ile beraber yurtdışı restoran zinciri 1000’e ulaşırken, toplamda 6000 restoran sayısına ulaşıldı.

1981

ABD dışındaki ilk Ronald McDonald Evi Kanada Toronto'da açıldı.

1984

McDonald's Kurucusu ve Yönetim Kurulu Kıdemli Başkanı Ray Kroc 14 Ocak'ta öldü. Ray Kroc'un anısına, Ronald McDonald Çocuklara Yardım Vakfı kuruldu. Aynı sene 50 milyar hamburger satış rakamına ulaşıldı.

1985

Avrupa'daki ilk Ronald McDonald Evi Hollanda Amsterdam'da açıldı. Yıl sonu itibariyle dünyanın dört bir yanındaki RonaldMcDonald Evlerinin sayısı 90'ı aştı.

1986

Türkiye’deki ilk McDonald’s restoranı Ali Vardar tarafından Taksim’de açıldı.

1987

McDonald’s, 47 ülkede yer alan 10.000 restoran sayısıyla günde 20 milyon misafiri ağırlamaya başladı.

1988

McDonald’s Hamburgerleri, Fortune dergisi tarafından ABD’nin yaptığı en iyi 100 ürünün arasına girdi.

Patates ve içeceğin dahil olduğu "Menü" kavramı sektörde ilk olarak McDonald's restoranlarında kullanılmaya başlandı.

1990

McDonald’s, 31 Ocak'ta, Moskova'daki ilk McDonald's restoranını Puşkin Meydanı’nda açarken, ilk gün 30.000 misafiri ağırladı.

İlk tavuklu ürünler menüye dahil edildi.

1991

The Happy Meal, Türkiye’de menülere dahil edildi.

1992

Dünyadaki o güne kadar açılanların en büyüğü olan McDonald's Çin, Pekin'de 28.000 metrekarelik bir alanda 700 oturma kapasitesi ve 1.000 çalışanıyla açıldı. Aynı dönemde Varşova’da açılan restoranda ise ilk gün satış rekoru kırıldı.

1993

McDonald’s’ın ikonik ürünleri arasında yer alan Big Mac 25. Yaşını kutladı. Aynı sene Avustralya Melbourne’de dünyanın ilk McD Cafe’si hizmet vermeye başladı.

Türkiye’nin ilk “arabaya servis” restoranı Merter’de açıldı. Aynı yıl McChicken satışları başladı.

1994

Corporation "Hamburger Restoranları Limited Şirketi’nin kalan %50 hissesini de satın aldı ve Türkiye'de daha hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Ağustos ayında ilk yazlık bölge restoranı Antalya'da açıldı.

1996

İlk McSki-Thru İsveç Lindvallen'de açıldı.

1998

Türkiye’deki 100. Restoran İstanbul Sultanahmet’te açıldı.

2000

Türkiye'deki McDonald's restoranlarının sayısı 134'e ulaştı. Bu restoranların 88 adedi işletmeci, 46 adedi McOpCo olarak faaliyet gösteriyordu. Sistemdeki işletmeci sayısı 52 idi.

2001

Satış ve müşteri sayısını arttırmaya yönelik uygulanan "Plan Maksimum", uygulama ekibine TEAM AWARD kazandırdı. Aynı yıl Mart ayında Besi Çiftliği faaliyete geçti.

2002

McDonald’s ilk sosyal sorumluluk raporunu Nisan 2002’de yayınladı.

2003

McDonald’s dünya çapındaki ilk reklam kampanyası “I’m Lovin’ it”e Münih’te başladı.

McDonald's Türkiye’nin tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olan AloServis hizmeti başladı. Aynı yıl, dünya çapında başlatılan "Başarma Planı" Türkiye'de de uygulanmaya başladı.

2004

McTurco satışa sunuldu. Aynı yıl, McDonald's Türkiye Yönetim Takımı "Mükemmelik Çemberi - Circle of Excellence" ödülü ile ödüllendirildi.

2005

4 Mayıs tarihinde, McDonald's'ın Türkiye'deki tüm operasyonlarını devralarak 10+10 yıllığına yerel lisansör olmak üzere Anadolu Endüstri Holding ile ön anlaşma imzalandı.4 Temmuz 2005 tarihinde imzalanan nihayi anlaşma neticesinde McDonald's'ın uluslararası gücü ile Türkiye'nin en güçlü ve saygın gruplarından bir olan Anadolu Grubu'nun gücü birleşerek McDonald's'ın Türkiye'deki geleceği yeniden şekillenmeye başladı.3 Ekim tarihinde hisse devri gerçekleşti. Aralık ayında şirketin ünvanı ANADOLU RESTORAN İŞLETMELERİ LTD. ŞTİ olarak değişti. Hafif - Aktif programı başladı.

2007

14 yeni restoran açılışı gerçekleşerek Türkiye'deki restoran sayısı 104'e ulaştı. Aynı yıl ızgara tavuklu ürünler ve dürüm ilk kez menüye eklendi.

2008

Yeni açılan restoranlarla, restoran sayısı 116’ya çıktı. Türkiye’den üç başarılı çocuk Beijing’de yapılan Olimpiyat Oyunları’na McDonald’s’ın davetlisi olarak katıldı.

2011

McDonald’s, Türkiye’de 25. yılı devirdi.

2012

Türkiye’deki ilk McD Cafe açıldı

2015

McDonald’s Breakfast Menü, ABD’deki restoranlarda gün boyu servis edilmeye başlandı.

2017

Dünya McDelivery günü 26 Temmuz günü kutlanırken, aynı gün McDelivery UberEATS ortaklığı duyuruldu.