Kapat

ÇEREZ AYDINLATMA METNİ

ÇEREZ AYDINLATMA METNİ

Aydınlatma Metni Hakkında

mcdonalds.com.tr Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni (aşağıda kısaca “Çerez Aydınlatması” olarak anılacaktır.) Anadolu Restoran İşletmeleri Limited Şirketi (aşağıda kısaca “ANADOLU RESTORAN” olarak anılacaktır.) tarafından hazırlanmıştır ve mcdonalds.com.tr  Aydınlatma Metni'nin ekini oluşturmaktadır.

Birçok web sitesi gibi, mcdonalds.com.tr’de de (aşağıda kısaca “SİTE” olarak anılacaktır.) ziyaretçilere kişisel içerik ve reklamlar göstermek, SİTE üzerinde trafik analizi gerçekleştirmek ve ziyaretçi kullanım alışkanlıklarını anlamak amacıyla Çerezler kullanılmaktadır.

ANADOLU RESTORAN, bu Çerez Aydınlatması SİTE’da hangi Çerezlerin kullanıldığını ve ziyaretçilerin bu konudaki tercihlerini nasıl yönetebileceğini açıklamak amacıyla hazırlamıştır.

Çerez ("Cookie") Nedir?

Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla bilgisayarınıza ya da akıllı telefon veya tablet gibi diğer cihazlarınıza yerleştirilen ve genelde harf ve rakamlardan oluşan küçük metin dosyalarıdır.

Çerezler, ziyaret ettiğiniz web sitesini yöneten sunucular tarafından oluşturulurlar. Böylelikle ziyaretçi aynı siteyi ziyaret ettiğinde sunucu bunu anlayabilir. Çerezler, web sitesi sahiplerine aynı ziyaretçinin siteyi yeniden ziyaret ettiğini gösteren tanımlayıcılar gibi çalışır.

Çerezler konusundan daha detaylı bilgi için www.aboutcookies.org ve www.allaboutcookies.org adreslerini ziyaret edebilirisiniz.

Hangi Çerezler Kullanılmaktadır?

Çerezler, sahipleri, kullanım ömürleri ve kullanım amaçları bakımından sınıflandırılabilir.

Sahibine göre, site çerezleri ve üçüncü taraf Çerezler kullanılmaktadır. Site çerezleri, ANADOLU RESTORAN tarafından yönetilirken, üçüncü taraf çerezlerini Google, Facebook gibi farklı firmalar yönetmektedir.

Kullanım ömrüne göre, oturum çerezleri ve kalıcı çerezler kullanılmaktadır. Oturum çerezleri ziyaretçinin web sitesini terk etmesiyle birlikte silinirken, kalıcı çerezler değişen sürelerle ziyaretçilerin cihazlarında kalmaktadır.

Kullanım amaçlarına göre, Site’de teknik çerezler, doğrulama çerezleri, hedefleme/reklam çerezleri, kişiselleştirme çerezleri ve analitik çerezler kullanılmaktadır.

Çerezler Neden Kullanılmaktadır?

SİTE’de, kullanılan Çerezler, aşağıdaki amaçlar kapsamında kullanılmaktadır:

SİTE’in çalışması için gerekli temel fonksiyonları gerçekleştirmek. Örneğin, SİTE üyelerinin, üyelik bilgileriyle giriş yapabilmesi.

SİTE’yı analiz etmek ve SİTE’nın performansını arttırmak.  Örneğin, SİTE’yı ziyaret edenlerin sayısının tespit edilmesi ve buna göre performans ayarlarının yapılması ya da ziyaretçilerin aradıklarını bulmalarının kolaylaştırılması.

SİTE’nın işlevselliğini arttırmak ve kullanım kolaylığı sağlamak. Örneğin, SİTE’yı ziyaret eden ziyaretçinin daha sonraki ziyaretinde kullanıcı adı bilgisinin ya da uçuş arama sorgularının hatırlanması veya SİTE üzerinden üçüncü taraf sosyal medya faaliyetlerine bağlantı sağlamak.

Kişiselleştirme, hedefleme ve reklamcılık faaliyeti gerçekleştirmek. Örneğin, ziyaretçilerin görüntüledikleri uçuş ve destinasyonlar üzerinden ziyaretçilerin ilgi alanlarıyla ilgili reklam gösterilmesi.

Çerez Türleri Nelerdir?

SİTE’de kullanılan çerez türleri şunlardır:

Zorunlu Çerezler:

Gerekli ve önemli çerezdir. Kullanıcı hesabı oluşturmanıza, giriş yapmanıza ve SİTE’de gezinti yapmanıza olanak sağlar. Kalıcı çerezler tarayıcı veya uygulamayı kapattıktan sonra bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda kalır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak için kullanılır.

Performans ve analiz çerezleri:

Ziyaretçilerin web siteleri ve uygulamalardaki genel çalışmasını geliştirmek için web siteleri ve uygulamaları (izlenen sayfalar, ziyaretin ortalama süresi, vs.) nasıl kullandığınız hakkında bilgi toplamak için kullanılır.

İşlevsellik çerezleri:

İşlevsellik çerezleri, web sitesinde ziyareti kolaylaştırmak ve tarama deneyiminizi geliştirmek için kullanılan çerezlerdir. Tercih ettiğiniz dil, düzen veya renk şeması gibi belirli ayarları, hatırlamak için izin verir.

Hedefleme ve Reklam çerezleri:

Hedefleme ve Reklam çerezleri, bir uygulama/web sitesine veya kullanım ziyareti sırasında SİTE reklam ağları veya üçüncü şahıslar (Google, Facebook vb.) tarafından yüklenen çerezlerdir. Reklam çerezleri, SİTE reklam ağları ile üçüncü şahıslara sitemize ziyaretinizle ilgili bazı bilgileri iletmek için kullanılır.

SİTE'de Kullanılan Çerezler

Kullanılan Çerezler

1.Zorunlu Çerezler:
  • livechatinc.com
    Web sitesinin canlı yardım fonsiyonunun kullanılması için zorunlu olan çerezdir.
  • mcdonalds.com.tr
    Siteler Arası İstek Sahteciliği (CSRF) saldırılarını önlemeye yardımcı olur.
2.İşlevsellik çerezleri:
  • livechatinc.com
    Web sitesinin canlı yardım fonsiyonunun kullanılması için zorunlu olan çerezdir.

3.Performans ve analiz çerezleri:

  • mcdonalds.com.tr
    Ziyaretçilerin web siteleri ve uygulamalardaki genel çalışmasını geliştirmek için web siteleri ve uygulamaları (izlenen sayfalar, ziyaretin ortalama süresi, vs.) nasıl kullandığınız hakkında bilgi toplamak için kullanılır.

Hedefleme ve Reklam çerezleri:

  • mcdonalds.com.tr
    Ziyaretçilerin web siteleri ve uygulamalardaki genel çalışmasını geliştirmek için web siteleri ve uygulamaları (izlenen sayfalar, ziyaretin ortalama süresi, vs.) nasıl kullandığınız hakkında bilgi toplamak için kullanılır.
  • atdmt.com
    Web sitesinde ziyaretçi davranışı hakkında bilgi toplar. Bu bilgiler, web sitesinde, reklamın alaka düzeyini optimize etmek için kullanılır.
  • google.com
    Google AdWords tarafından, ziyaretçinin web sitelerinde davranışına dayanarak ziyaretçileri yeniden bir araya getirmek için kullanılır.
  • facebook.com
    Facebook tarafından, üçüncü taraf reklam verenlerden gerçek zamanlı teklif verme gibi bir dizi reklam ürünü sunmak için kullanılır.
  • doubleclick.net
    Bir reklamın etkinliğini ölçmek ve kullanıcıya net reklamlar sunmak amacıyla, reklam verenin reklamlarından birini görüntüledikten veya tıkladıktan sonra web sitesi kullanıcısının eylemlerini kaydetmek ve raporlamak için kullanılır.
  • semasio.net
    İade ziyaretleri için kullanıcının cihazını tanımlayan benzersiz bir kimlik kaydeder.
  • adform.net
    Aynı reklam ağını kullanan web sitelerini ziyaret ederken kullanıcının tarayıcısını tanıyan benzersiz bir kullanıcı kimliği kaydeder. Amaç, kullanıcı hareketlerini ve çeşitli reklam sağlayıcıların kullanıcı reklamlarını gösterme tekliflerini temel alarak reklamların gösterimini optimize etmektir.
  • yandex.ru
    Ziyaretçilerin web sitesi davranışına ilişkin verileri kaydeder. Bu dahili analiz ve web sitesi optimizasyonu için kullanılır.

Çerez Tercihleri Nasıl Yönetilir?

Ziyaretçilerin kendilerine ait hangi kişisel verilerin toplanabildiği konusunda tercihlerini serbestçe kullanabilmesi ANADOLU RESTORAN için son derece önemlidir. Bununla birlikte, SİTE’nin çalışması için zorunlu olan Çerezler konusunda tercih yönetimi mümkün olamamaktadır. Ayrıca, bazı Çerezlerin kapatılması halinde SİTE’nin çeşitli fonksiyonlarının çalışmayabileceğini hatırlatırız.

SİTE’de kullanılan Çerezlere dair tercihlerini ne şekilde yönetebileceğinize ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir:

SİTE’de yer alan çerezlerin seçimi için Web Sitesi Çerez Yönetim Aracı’nı kullanabileceğiniz gibi farklı yöntemlerle de çerez tercihlerinizi ayarlayabilirsiniz.

Ziyaretçiler, SİTE’yı görüntüledikleri tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına da sahiptir. Eğer kullanılmakta olan tarayıcı bu imkânı sunmaktaysa, tarayıcı ayarları üzerinden Çerezlere ilişkin tercihleri değiştirmek mümkündür. Böylelikle, tarayıcının sunmuş olduğu imkânlara göre farklılık gösterebilmekle birlikte, veri sahiplerinin çerezlerin kullanılmasını engelleme, çerez kullanılmadan önce uyarı almayı tercih etme veya sadece bazı Çerezleri devre bırakma ya da silme imkânları bulunmaktadır. Bu konudaki tercihler kullanılan tarayıcıya göre değişiklik göstermekle birlikte genel açıklamaya https://www.aboutcookies.org/ adresinden ulaşmak mümkündür. Çerezlere ilişkin tercihlerin, ziyaretçinin SİTE’ya erişim sağladığı her bir cihaz özelinde ayrı ayrı yapılması gerekebilecektir.

  • Google Analytics tarafından yönetilen Çerezleri kapatmak için tıklayınız.
  • Google tarafından sağlanan kişiselleştirilmiş reklam deneyimini yönetmek için tıklayınız.
  • Birçok firmanın reklam faaliyetleri için kullandığı çerezler bakımından tercihler Your Online Choices üzerinden yönetilebilir.
  • Mobil cihazlar üzerinden Çerezleri yönetmek için mobil cihaza ait ayarlar/tarayıcı ayarları menüsü kullanılabilir. Bazı uygulamaların (ör. Chrome) çerez ayarları uygulamanın kendi içerisinden gerçekleştirilmektedir. 

Ziyaretçiler Hangi Haklara Sahip?

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 11. maddesi uyarınca ziyaretçiler,ANADOLU RESTORAN’ya başvurarak, kendileriyle ilgili,

  • Kişisel verileri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme

haklarına sahiptir.

Söz konusu haklar, kişisel veri sahipleri tarafından yazılı olarak ya da kayıtlı elektronik posta adresi üzerinden iletildiğinde her hâlükârda 30 (otuz) gün içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. Ayrıntılı bilgi için bkz: Aydınlatma Metni

Rıza ve Çerez Aydınlatmasında Değişiklikler

ANADOLU RESTORAN, Çerez Aydınlatması ile ziyaretçilerine Çerez kullanımı konusunda detaylı açıklama sunmayı ve Çerez tercihleri konusunda bilgilendirmede bulunmayı hedeflemiştir. Bu bakımdan, SİTE’de yer alan Çerez bilgilendirme uyarısının kapatılması ve SİTE’nin kullanmaya devam edilmesi halinde Çerez kullanımına rıza verildiği kabul edilmektedir. Ziyaretçilerin Çerez tercihlerini değiştirme imkânı her zaman saklıdır.

ANADOLU RESTORAN, Çerez Aydınlatması hükümlerini dilediği zaman değiştirebilir. Güncel Aydınlatma SİTE’de yayınlandığı tarihte yürürlük kazanır.

Son güncelleme tarihi: 01.09.2019