Kapat

McDONALD’S’IN SIRRI

McDONALD’S’IN SIRRI

Aklınızda soru işareti kalmasın. Hakkımızda merak ettiğiniz her şey burada!

Hijyen Uygulamaları ve Merak Ettikleriniz


1. Çalışanlarımız 30 dakikada en az 1 kez ve/veya gerektikçe ellerini yıkar.
2. Çalışanlarımızın mesaiye başlamadan önce ateşleri ölçülür. Ateşi yüksek çıkanlar ve/veya hastalık belirtisi gösterenler asla çalıştırılmaz.
3. Sadece restoranlarda giymek üzere çalışanlarımıza verilen üniformalar bulunur. Her zaman temiz ve ütülü olması sıkı kontrollerle denetlenir.
4. Çalışanlarımız ve üretim alanına giren herkes şapka/ bone kullanır.
5. Tüm çalışanlarımız için rutin olarak Kişisel Hijyen ve Temizlik, Sanitasyon ve Güvenli Yiyecek eğitimleri verilir.
6. Restoranda kullanılan tüm temizlik ürünleri Diversey tarafından McDonald’sa özel olarak üretilir. Dezenfeksiyon için yeterli standartlara sahiptirler.
7. Restoran misafir satışına açılmadan önce 1 saat süreyle, tüm ekipmanlar dezenfekte edilmiş bezlerle silinerek hizmete hazır hale getirilir. Restoran kapandıktan sonra ortalama 2 saat süreyle tüm ekipmanlar detaylı temizlenip dezenfekte edilerek ertesi güne hazırlanır.
8. Restoranlarımızdaki tüm ekipmanlarımız için 4 aşamalı yıkama prosedürlerimiz vardır.
• Sıcak bulaşık yıkama deterjanlı su ile yıkama – 43-49 C
• Sıcak akıcı su durulama – 57-63 C
• Ilık sanitasyon solüsyonlu su dezenfekte etme – 21-32 C
• Hava ile kurutma yerden en az 15 cm yukarıda
9. Temizlik için kullandığımız 3 çeşit bez bulunur. Bezler 30 dakikada, en az 1 kez ve gerektikçe değişitirilir.
• Mavi Bez: Gıda ile temas eden yüzeyleri temizlemek için kullanılır
• Kırmızı Bez: Temizlik amaçlı kullanılan bezlerdir. (Masa ayaklarını silmek gibi..)
• Izgara Bezi: Sadece ızgara bölgesinde kullanılan bezlerdir
10.Covid-19 önlemleri çerçevesinde tüm çalışanlarımız maske ve eldiven kullanıma geçmiştir. McDelivery’de sürücülerimiz siparişi teslim ederken eldiven kullanarak ürünü iletiyor ve sonrasında eldivenleri atıyor. Her siparişte kullanılan eldiven yenileniyor.
11. Çapraz bulaşmayı engellemek için donuk etlerle temas ederken mavi eldiven kullanırız. Mavi eldivenler 30 dakikada en az bir kez ve gerektikçe değiştirilir.
12. Misafir alanlarındaki masalar her kullanım sonrası standartlara uygun olarak dezenfeke edilir.
13. Misafir alanlarıda çocukların oturması için kullanılan masa sandalyeleri her kullanım sonrası 4 aşamalı yöntem ile dezenfekte edilir.
14. Misafir WC’leri normal zamanlarda 30 dk 1 kez, yoğun saatlerde 15 dakika da 1 kez temizlik ve hijyen konularında kontrol edilir ve temizlenir.
15. Tüm restoranlar düzenli olarak bağımsız bir labratuvar tarafından denetlenirler. Bağımsız bir kuruluş tarafından tarihi önceden bildirilmeden her restorana Güvenli Yiyecek denetlemesi yapılır. Denetleyici tüm Gıda Güvenliği proseslerini tek tek kontrol eder.

DAHA FAZLA BİLGİ

Temassız Teslimat


• Sipariş vermek istediğin ürünleri sepetine ekle
• Ödeme yöntemi olarak, Online Kredi Kartı veya BKM Express’i seç
• Temassız Teslim Al seçeneğini işaretle
• Siparişini kapına bırakıp zilini çalalım
• Gönül rahatlığıyla McDonald’s lezzetinin keyfini yaşa

DAHA FAZLA BİLGİ

COVID-19 ile İlgili Merak Ettikleriniz

1. McDonalds’ın kalite, sağlık ve temizlik standartları hakkında bilgi verir misiniz?
Dünyada her gün 70 milyon kişiye hizmet veren bir marka olarak restoranlardan başlayarak her birimimiz ve tedarikçilerimiz McDonald’s standartlarına uygun olarak çalışmakla yükümlü. Bunun için yazılı ve sıkı denetlenen sistemlerimiz mevcut. El yıkamadan kullanılacak temizlik bezlerine, bunların ne koşullarda yıkanıp hangi sıklıkta değiştirileceğine, günlük operasyon başlamadan önce gün boyunca ve günün sonunda yapılması gereken temizlik işlemlerinden, her ekipmanın nasıl temizleneceğine kadar en ince detayı ile anlatan prosedürlerimiz bulunuyor.
2. Temizlik ve hijyen konusunda nasıl bir denetim yapılıyor?
Prosedürlerimizi ekiplerimizin harfiyen yerine getirmesi için sürekli eğitimler gerçekleştiriyor ve her seviyede sürekli denetliyoruz. Restoranlarımızda bağımsız denetim firmaları tarafından yapılan düzenli kontrollerle hem ürün hem de çalışanlardan numune alarak analizlerimizi yapıyor, rutin kontrollerimizi aksatmıyoruz.
3. Covid-19’a karşı çalışanlarınızın ve müşterilerinizin kendilerini rahat hissetmesi için korucuyu/ek önlemler aldınız mı? McDonald’s’ta kalite, servis, temizlik ve gıda güvenliği her şeyden önce gelir ve bu konularda asla taviz verilmez. Her zaman olduğu gibi bu hassas dönemde de McDonald’s Türkiye olarak çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını korumak önceliğimiz.
Covid-19’un yayılmasını önlemek adına;
• Restoranlarımızda dünya standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen temizlik işlemlerini sıklaştırdık.
o Her kullanımdan sonra masalar, tepsiler, mama sandalyeleri temizleniyor.
o Tuvaletlerimiz sıklıkla dezenfekte ediliyor, saat başı kapı kolları, merdiven korkulukları, sandalyeler ve misafirin temas ettiği tüm yüzeyler siliniyor.
• Tüm çalışanlarımızın hijyen ve sanitasyon prosedürleri ile ilgili eğitimlerini tekrarladık.
• Restoranlarımıza el dezenfektanları yerleştirdik.
• Çalışanlarımızın ve sürücülerimizin düzenli olarak ateş ölçümlerini yapıyor ve takip ediyoruz.
• Tüm çalışanlarımız ilgili bölümlerde maske ve ediven kullanmaya başladı.
Hijyen/sanitasyon uygulamalarının yanında en önemli konulardan birinin izolasyon olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda;
• Restoran çalışanlarını, restoranlardaki yoğunluğu, aynı anda çalışılmasını ve çalışanların birbiriyle karşılaşmalarını azalttık.
• 60 yaş üstü, kronik hasta, engelli, gebe, emziren anne gibi virüse karşı yüksek risk grubunda olanları çalıştırmıyoruz. Şu an için bu kişileri idari izne çıkarttık.
• Restoranlarımızda oyun alanlarını kapattık.
Daha detaylı bilgi için https://www.mcdonalds.com.tr/mcdonaldsin-sirri/akliniza-gelen-her-sey adresini ziyaret edebilirsiniz.
4. Restoran çalışanlarınız ne sıklıkla ellerini yıkıyor? Covid-19’dan sonra bu konuda bir değişiklik oldu mu?
Şirketimizin her zaman uyguladığı standartları doğrultusunda her saat başı, 38 santigrat derecelik su ile mikrop kırıcı sabun kullanarak en az 20 saniye boyunca tüm çalışanlarımız ellerini yıkıyor. Covid-19 önlemleri doğrultusunda el yıkama sıklığımızı her yarım saatte en az bir kere ve gerektiğinde daha sık olacak şekilde sıklaştırdık. Bu düzene sıkı sıkıya uyulması kurallar ve prosedürler ile güvence altına alınmıştır. Bunun için el yıkama takip sistemi kullanılıyor ve kontrolü yapılıyor.
5. Çalışanlarınız maske ve eldiven takıyor mu?
Covid-19 önlemleri çerçevesinde üretim, servis, lobi bölgesinde çalışan tüm ekip üyelerimiz ve müdürlerimiz ile McDelivery’de çalışan sürücülerimiz maske takıyor. Servis bölgesinde para ile temas eden kasacılarımız ve lobi çalışanlarımız lateks, vinil tarzda renkli eldiven takıyor. McDelivery’de sürücülerimiz siparişi teslim ederken eldiven kullanarak ürünü iletiyor ve sonrasında eldivenleri atıyor. Her siparişte kullanılan eldiven yenileniyor.
6. Tüm bunlar haricinde çalışanlara hangi uyarıları yapıyorsunuz?
Çalışanlarımızın, sosyal medyada yayılan ve doğruluğu teyit edilmemiş haberler yerine yetkililerin yaptığı açıklamalara dikkat etmeleri konusunda yönlendirmede bulunuyoruz.
7. McDonald’s Türkiye olarak Covid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik nasıl bir planınız bulunuyor?
Salgından korunmak ve yayılmasını engellemek amacıyla bir ekip kurarak hemen çalışmalara başladık. T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm paydaşları sürekli takip ediyor, covid-19’un yayılmasını kontrol altına almaya çalışan hükümetin getirdiği kural ve tavsiyelere harfiyen uyuyor ve her yeni gelişmede neler yapılacağını hızlıca değerlendirip uygulamaya geçiriyoruz.
8. Covid-19 ilgili güncel bilgileri nasıl takip ediyorsunuz?
Covid-19’un yayılmasını kontrol altına almaya çalışan hükümetin getirdiği kural ve tavsiyelere harfiyen uyuyoruz. T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün yanı sıra meslek örgütleri ve odaları yakından takip ediyoruz. İş yeri doktorumuz ve danışman doktorumuz tarafından sürekli bilgilendiriliyor ve gelişmeleri anlık olarak tüm ekiplerle paylaşıyoruz.
9. Bazı restoranlarınız neden kapalı?
İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar ile vatandaşlarımızın çok yakın mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı değerlendirilen umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin 16.03.2020 Pazartesi saat 00:00 itibariyle geçici bir süreliğine faaliyetini durdurmasına karar verildi. Bu karara istinaden bazı restoranlarımız faaliyetlerine geçici olarak ara verdi. Kapanan restoranlarımızın çalışanları idari izne ayrıldı. Resmi olarak alınan tüm tedbirlere uyduğumuzu, düzenleyici kurumlarla uyum ve iş birliği içinde çalıştığımızı, restoranlarımızda sağlık kurallarına azami hassasiyet göstererek hizmet verdiğimizi belirtmek isteriz.
10. Restorana gitmeye çekinenler hangi kanallardan sipariş verebilir?
McDonald’s Türkiye olarak toplum sağlığını her şeyin üstünde tuttuğumuzu bir daha belirtmek isteriz. Tüm restoranlarımızda güvenli ve kaliteli ürünlerimizle hizmet vermeye devam edeceğiz. Bilindiği üzere, söz konusu salgını sınırlamanın ve kontrol altına almanın en etkili yolu sosyal izolasyon olarak işaret ediliyor. McDonald’s Türkiye olarak restorana gitmeye çekinen ya da evinden çıkmak istemeyen müşterilerimiz için telefon, internet veya akıllı cep telefonlarına indirilebilen uygulamamız aracılığıyla McDelivery paket servis hizmetimiz devam ediyor. Restoran çalışanlarımız gibi motorlu kuryelerimizin de ateş ölçümleri yapılıyor. Siparişlerin taşındığı çantalar düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Siparişler, ağzı sürekli kapalı tutulan paketlerde el değmeden taşınıyor. Kuryelerimiz hijyen kurallarına harfiyen uyuyor.
11. Yurt dışından gelen ürün ya da ürünleriniz var mı?
McDonald’s’ta kullanılan yaklaşık 600 çeşit malzemenin yüzde 92’si yurt içinde üretilir. 100’e yakın tedarikçi firma ile çalışıyoruz. Bunlardan bazıları şöyle: Kırmızı et (Namet), beyaz et (Banvit), gazlı içecekler (Coca-Cola), patates (Konya Şeker ve Doğa), ekmek (Bimbo), ketçap ve mayonez (Tat), soslar (McCormick Kütaş), turşu (Fersan) ve salata (Anadolu Etap ve Eurofresh), süt ve peynir ürünleri (Gönenli), hijyen ve temizlik malzemeleri (Diversey), pasta ve tatlı ürünleri (CSM, BTA ve Pelit).
12. Çalışanlarınızın yurt içi ya da yurt dışı seyahatlere bir kısıtlama getirdiniz mi?
Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları doğrultusunda çalışanlarımızın yurt dışı seyahatleri durduruldu. Türkiye’deki gelişmelere paralel olarak yurt içi seyahat gerekliliklerinde toplu taşıma kullanımı da durduruldu. Varsa yakın tarihte yurt dışından dönen çalışanlarımız da 14 gün evde kalarak Sağlık Bakanlığı’nın izolasyon kriterlerini uyguluyor.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald’s’ta gıda güvenliği nasıl sağlanır?

McDonald’s kalite anlayışının temelinde gıda güvenliği yatar. Restoranlarımızda, son ürün kalite anlayışından ziyade ürünün kalite ve gıda güvenliğinin tarladan tepsiye tüm süreçlerde izlenebilmesi için sistemler geliştirilmiştir.

DAHA FAZLA BİLGİ

Gün boyu kullanılan kızartma yağları tekrar kullanılıyor mu?

Kesinlikle hayır. Restoranlarımızda kullandığımız kızartma yağları, 6 Haziran 2015 tarihli 29378 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” esaslarına uygun olarak, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde sadece biyodizel üretiminde kullanılmak üzere geri dönüştürülür.

DAHA FAZLA BİLGİ

Ürünlerinizde domuz eti ve mamüllerini kullanıyor musunuz?

Ürünlerimizde kesinlikle domuz eti, domuz kökenli katkı maddesi ve yağı kullanılmamaktadır.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald's restoranlarında çalışanlar ellerini ne sıklıkta yıkar?

McDonald's temizlik ve sanitasyon kurallarına göre, restoranda bulunan herkes, önceden belirlenen prosedüre göre yarım saatte bir defa ellerini yıkamak zorundadır. Eller bir yere değmemiş olsa bile yarım saatte bir sanitize etme kuralı geçerlidir.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald’s restoranlarında et ve tavuk ürünleri nasıl hazırlanır?

McDonald’s et ve tavuk ürünleri, McDonald’s Standartları’na uygun bir şekilde, özel ızgaralarda pişirilir. McChicken ve Chicken McNuggets, diğer tüm ürünler gibi McDonald's güvenli yiyecek kurallarına göre pişirilir. Bu kurallara göre tavuk ürünlerinin belli bir iç sıcaklığa ulaşması (74°C) için pişme süreleri, kalite ve lezzetleri konusunda McDonald's'ın yüksek standartları uygulanır. Pişme derecesi ve saniye detayına kadar pişme süresi ayrı ayrı belirlenmiş fritözlerde pişerler. Dana etinde de tavuk ürünlerinde olduğu gibi kurallara bağlı bir pişirme prosedürü uygulanır. Buna göre dana eti ve ürünleri, merkez sıcaklığı en az 69°C olana kadar pişirilir. Farklı sandviç türleri için, farklı ızgaralar kullanılır.

DAHA FAZLA BİLGİ

Hangi kanallar üzerinden sipariş verebilirim?

Restoranlarımıza gelemeyecek kadar yorgun ya da yoğunsanız, McDonald’s Mobil Uygulaması, McDonald’s Web Sitesi ve 444 62 62 numara üzerinden sipariş verebilirsiniz.

DAHA FAZLA BİLGİ

Big Mac sosun içeriğinde neler var?

McDonald’s’ın meşhur Big Mac sosunda su, bitkisel yağ, turşu, sirke, şeker, mısır nişastası, mısır şurubu, yumurta sarısı, hardal tozu, baharat aromaları, paprika aroması ve kurutulmuş sarımsak tozu yer alıyor.

DAHA FAZLA BİLGİ

McChicken ve McNuggets eti için sadece tavuğun göğüs kısmından yararlanıyorsunuz? Kesim işleminden sonra tavuğun kalan kısımlarından da yararlanıyor musunuz?

McChicken ve McNuggets üsrünlerimizde tavuğun göğüs kısmının yanı sıra kalça kısmından da yararlanıyoruz. Tavuğun kalan kısımlarını ise tedarikçi firmamız McDonald’s ile bağlantısı olmayan farklı ürünler için kullanıyor.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald’s ürünlerinin besin değerlerine nasıl ulaşabiliriz?

McDonald’s sorumlu bir kurum olarak günlük besin değelerine McDonald’s’ın internet sitesinden, tepsi örtülerinden ya da restoranda bulabileceğiniz “Beslenme Broşürleri” ile sağlıyoruz.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald’s lezzetleri nasıl bir ortamda hazırlanıyor? Mutfak düzeniniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Size özel hazırladığımız lezzetlerimizin her birini dilediğiniz an gezebileceğiniz açık mutfağımızda hazırlıyoruz. Belirli bir standart dahilinde hazırlanan lezzetlerimizi daha yakından tanımak için “McDonald’s Açık Mutfak” programına katılabilirsiniz.

DAHA FAZLA BİLGİ

Kalite Kontrol ve Kalite Güvence süreçlerinizden bahsedebilir misiniz?

Ürünlerimizin kalitesini korumak ve süreklilik yakalamak adına oluşturduğumuz süreç toplam 4 adımdam oluşuyor;
- Üretimin Her Aşamasının Kontrolü - İyi Üretim Uygulamaları - İzlenebilirlik, HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) - İç ve Dış Bağımsız Denetimler

DAHA FAZLA BİLGİ

Hamburger köfteleri yağda mı kızartılır?

Hayır. Hamburger köftelerimizi ızgarada pişiriyoruz.

DAHA FAZLA BİLGİ

Yemek tepsilerinde bazen hiç açılmamış, hiç kullanılmamış ketçap veya mayonez poşetleri kalıyor. Bu ketçap, mayonez veya sos poşetlerine ne olur?

McDonald's Güvenli Yiyecek Prosedürleri'ne göre bir misafire sunulan herhangi bir yiyecek, hiç kullanılmamış veya ambalajı açılmamış olsa bile asla tekrar kullanılmaz, ikinci bir kişiye asla sunulmaz. McDonald's, gıda güvenliği ile ilgili risk almaz!

DAHA FAZLA BİLGİ

Restoranlarda yerler ne sıklıkta silinir?

Ortalama bir McDonald's restoranında yerler günde 24 kez paspaslanır.

DAHA FAZLA BİLGİ

İçeceklerde kullandığınız buz küpleri içme suyundan mı yapılıyor?

Evet. İçeceklerimizde kullandığımız buz küpleri, diğer içeceklerimizde kullandığımız gibi içme suyu ile üretiliyor. Ürettiğimiz buzları taşıdığımız buz kovalarını ve ölçeklerini her gün temizlediğimiz gibi, buz üretme makinemizi de ayda bir defa olmak üzere temizliyoruz.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald’s çalışanları, sandviçleri hazırlarken steril bir eldiven kullanıyorlar mı?

Çalışanlarımız sandviç hazırlığında mutlaka steril bir eldiven kullanırlar. Tavuk ve dana köftesi gibi çiğ materyaller ile çalışırken ikinci bir eldiven kullanarak oluşabilecek riskleri en aza indirmeye gayret ederler.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald's'da salatalarının ve yeşilliklerinin temizliği nasıl sağlanır? Salatalar, restoranlarda mı yıkanır?

McDonald's salataları, öncelikle sözleşmeli çiftçiler tarafından tohumundan itibaren kontrollü sistemlerle yetiştirilir ve Fersan firmasının yüksek teknoloji içeren salata kesme, yıkama ve paketleme tesislerinde hazır hale getirilir. Soğukta muhafaza edilen salatalar, hazır paketli bir şekilde ve soğuk zincir dahilinde, taze olarak restoranlara ulaştırılır. Tüm bu işlemler sırasında çok detaylı ve titiz McDonald's standartları uygulanırken, 1 kilo salata için, yıkama sırasında 5.5 litre su kullanılır. Özel olarak yetiştirilmiş salataların kıtır kıtır olması ve tazeliğini devam ettirebilmesi için yıkandığı suyun derecesi bile kritiktir. Salatalar, tarladan restorana kadar hammadde ve üretimin her aşamasında izlenebilirlik özelliğine sahiptir.

Daha Fazla Bilgi

McDonald's restoranlarında etlerin pişirildiği ızgaraların özellikleri nelerdir?

McDonald's etleri, en güvenli, kaliteli, doğru sıcaklıkta ve lezzetli ürünü sunabilmeyi hedefleyen McDonald's standartlarına uygun özel ızgaralarda pişirilir: . Hamburger ve Quarter Pounder gibi farklı sandviçlerin etleri, bu etlerin özelliklerine göre ayarlanmış farklı ızgaralarda pişer ve farklı etlerle ızgaralar karıştırılmaz. . Izgaraların üst kapak ve alt kapak sıcaklık dereceleri farklıdır ve standarttır. . Her etin pişme süresi McDonald's'ta saniyesine kadar belirlenmiştir. Farklı etlerin pişme süresi farklıdır.

DAHA FAZLA BİLGİ

McDonald's “Soğuk Zincir” uygulamasından söz edebilir misiniz?

Donmuş gıda maddelerinin raf ömrü süresince sağlıklı ve taze kalmasını sağlamak amacıyla minimum -18 °C'de dondurulduktan sonra kesintisiz aynı ısı derecesinde taşınması ve depolanması işlemidir. McDonald's'ta soğuk zincirin sürekliliği için, ürünlerin üreticiden alınması, depolanması, sevkiyatı ve restoranlara teslimi boyunca tüm aşamalarda casus termometreler ve bilgisayar sistemleriyle sıcaklıklar kontrol ve takip edilir.

DAHA FAZLA BİLGİ

“Big Mac Endeksi” nedir?

1986 yılında, farklı ülkelerin para birimlerinin birbirlerine olan oranlarını gözlemlemek amacıyla oluşturulan Big Mac Endeksi, uluslararası ekonominin en eski temellerinden birine dayanıyor: Satın Alma Gücü Paritesi. Bu teoriye göre, 1 doların her ülkede aynı satın alma gücüne sahip olduğu varsayılıyor. Teoride söz konusu olan ‘alışveriş sepetimizde’ McDonald’s tarafından 100’den fazla ülkede üretilen dünyaca ünlü Big Mac yer alıyor. Big Mac Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre, dünyanın diğer ülkelerinde satın aldığınız hamburger, ABD’de aldığınız hamburger ile aynı fiyatta olmalıdır. Buna göre hamburgerlerin satış fiyatı karşılaştırıldığında, bir ülkenin para biriminini gerçek değerinin üstünde ya da altında olması gerektiği ortaya çıkıyor.

DAHA FAZLA BİLGİ

Dondurma ve Milkshake ürünlerinizde gluten yer alıyor mu?

Evet. Gluten, dondurma ve milkshake ürünlerimizde bulunuyor.

DAHA FAZLA BİLGİ

Aradığınız sorunun cevabını bulamadıysanız aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Kırmızı ile işaretlenen alanların doldurulması zorunludur.


Hijyen Uygulamaları ve Merak Ettikleriniz


1. Çalışanlarımız 30 dakikada en az 1 kez ve/veya gerektikçe ellerini yıkar.
2. Çalışanlarımızın mesaiye başlamadan önce ateşleri ölçülür. Ateşi yüksek çıkanlar ve/veya hastalık belirtisi gösterenler asla çalıştırılmaz.
3. Sadece restoranlarda giymek üzere çalışanlarımıza verilen üniformalar bulunur. Her zaman temiz ve ütülü olması sıkı kontrollerle denetlenir.
4. Çalışanlarımız ve üretim alanına giren herkes şapka/ bone kullanır.
5. Tüm çalışanlarımız için rutin olarak Kişisel Hijyen ve Temizlik, Sanitasyon ve Güvenli Yiyecek eğitimleri verilir.
6. Restoranda kullanılan tüm temizlik ürünleri Diversey tarafından McDonald’sa özel olarak üretilir. Dezenfeksiyon için yeterli standartlara sahiptirler.
7. Restoran misafir satışına açılmadan önce 1 saat süreyle, tüm ekipmanlar dezenfekte edilmiş bezlerle silinerek hizmete hazır hale getirilir. Restoran kapandıktan sonra ortalama 2 saat süreyle tüm ekipmanlar detaylı temizlenip dezenfekte edilerek ertesi güne hazırlanır.
8. Restoranlarımızdaki tüm ekipmanlarımız için 4 aşamalı yıkama prosedürlerimiz vardır.
• Sıcak bulaşık yıkama deterjanlı su ile yıkama – 43-49 C
• Sıcak akıcı su durulama – 57-63 C
• Ilık sanitasyon solüsyonlu su dezenfekte etme – 21-32 C
• Hava ile kurutma yerden en az 15 cm yukarıda
9. Temizlik için kullandığımız 3 çeşit bez bulunur. Bezler 30 dakikada, en az 1 kez ve gerektikçe değişitirilir.
• Mavi Bez: Gıda ile temas eden yüzeyleri temizlemek için kullanılır
• Kırmızı Bez: Temizlik amaçlı kullanılan bezlerdir. (Masa ayaklarını silmek gibi..)
• Izgara Bezi: Sadece ızgara bölgesinde kullanılan bezlerdir
10.Covid-19 önlemleri çerçevesinde tüm çalışanlarımız maske ve eldiven kullanıma geçmiştir. McDelivery’de sürücülerimiz siparişi teslim ederken eldiven kullanarak ürünü iletiyor ve sonrasında eldivenleri atıyor. Her siparişte kullanılan eldiven yenileniyor.
11. Çapraz bulaşmayı engellemek için donuk etlerle temas ederken mavi eldiven kullanırız. Mavi eldivenler 30 dakikada en az bir kez ve gerektikçe değiştirilir.
12. Misafir alanlarındaki masalar her kullanım sonrası standartlara uygun olarak dezenfeke edilir.
13. Misafir alanlarıda çocukların oturması için kullanılan masa sandalyeleri her kullanım sonrası 4 aşamalı yöntem ile dezenfekte edilir.
14. Misafir WC’leri normal zamanlarda 30 dk 1 kez, yoğun saatlerde 15 dakika da 1 kez temizlik ve hijyen konularında kontrol edilir ve temizlenir.
15. Tüm restoranlar düzenli olarak bağımsız bir labratuvar tarafından denetlenirler. Bağımsız bir kuruluş tarafından tarihi önceden bildirilmeden her restorana Güvenli Yiyecek denetlemesi yapılır. Denetleyici tüm Gıda Güvenliği proseslerini tek tek kontrol eder.

Temassız Teslimat


• Sipariş vermek istediğin ürünleri sepetine ekle
• Ödeme yöntemi olarak, Online Kredi Kartı veya BKM Express’i seç
• Temassız Teslim Al seçeneğini işaretle
• Siparişini kapına bırakıp zilini çalalım
• Gönül rahatlığıyla McDonald’s lezzetinin keyfini yaşa

COVID-19 ile İlgili Merak Ettikleriniz

1. McDonalds’ın kalite, sağlık ve temizlik standartları hakkında bilgi verir misiniz?
Dünyada her gün 70 milyon kişiye hizmet veren bir marka olarak restoranlardan başlayarak her birimimiz ve tedarikçilerimiz McDonald’s standartlarına uygun olarak çalışmakla yükümlü. Bunun için yazılı ve sıkı denetlenen sistemlerimiz mevcut. El yıkamadan kullanılacak temizlik bezlerine, bunların ne koşullarda yıkanıp hangi sıklıkta değiştirileceğine, günlük operasyon başlamadan önce gün boyunca ve günün sonunda yapılması gereken temizlik işlemlerinden, her ekipmanın nasıl temizleneceğine kadar en ince detayı ile anlatan prosedürlerimiz bulunuyor.
2. Temizlik ve hijyen konusunda nasıl bir denetim yapılıyor?
Prosedürlerimizi ekiplerimizin harfiyen yerine getirmesi için sürekli eğitimler gerçekleştiriyor ve her seviyede sürekli denetliyoruz. Restoranlarımızda bağımsız denetim firmaları tarafından yapılan düzenli kontrollerle hem ürün hem de çalışanlardan numune alarak analizlerimizi yapıyor, rutin kontrollerimizi aksatmıyoruz.
3. Covid-19’a karşı çalışanlarınızın ve müşterilerinizin kendilerini rahat hissetmesi için korucuyu/ek önlemler aldınız mı? McDonald’s’ta kalite, servis, temizlik ve gıda güvenliği her şeyden önce gelir ve bu konularda asla taviz verilmez. Her zaman olduğu gibi bu hassas dönemde de McDonald’s Türkiye olarak çalışanlarımızın ve müşterilerimizin sağlığını korumak önceliğimiz.
Covid-19’un yayılmasını önlemek adına;
• Restoranlarımızda dünya standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen temizlik işlemlerini sıklaştırdık.
o Her kullanımdan sonra masalar, tepsiler, mama sandalyeleri temizleniyor.
o Tuvaletlerimiz sıklıkla dezenfekte ediliyor, saat başı kapı kolları, merdiven korkulukları, sandalyeler ve misafirin temas ettiği tüm yüzeyler siliniyor.
• Tüm çalışanlarımızın hijyen ve sanitasyon prosedürleri ile ilgili eğitimlerini tekrarladık.
• Restoranlarımıza el dezenfektanları yerleştirdik.
• Çalışanlarımızın ve sürücülerimizin düzenli olarak ateş ölçümlerini yapıyor ve takip ediyoruz.
• Tüm çalışanlarımız ilgili bölümlerde maske ve ediven kullanmaya başladı.
Hijyen/sanitasyon uygulamalarının yanında en önemli konulardan birinin izolasyon olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda;
• Restoran çalışanlarını, restoranlardaki yoğunluğu, aynı anda çalışılmasını ve çalışanların birbiriyle karşılaşmalarını azalttık.
• 60 yaş üstü, kronik hasta, engelli, gebe, emziren anne gibi virüse karşı yüksek risk grubunda olanları çalıştırmıyoruz. Şu an için bu kişileri idari izne çıkarttık.
• Restoranlarımızda oyun alanlarını kapattık.
Daha detaylı bilgi için https://www.mcdonalds.com.tr/mcdonaldsin-sirri/akliniza-gelen-her-sey adresini ziyaret edebilirsiniz.
4. Restoran çalışanlarınız ne sıklıkla ellerini yıkıyor? Covid-19’dan sonra bu konuda bir değişiklik oldu mu?
Şirketimizin her zaman uyguladığı standartları doğrultusunda her saat başı, 38 santigrat derecelik su ile mikrop kırıcı sabun kullanarak en az 20 saniye boyunca tüm çalışanlarımız ellerini yıkıyor. Covid-19 önlemleri doğrultusunda el yıkama sıklığımızı her yarım saatte en az bir kere ve gerektiğinde daha sık olacak şekilde sıklaştırdık. Bu düzene sıkı sıkıya uyulması kurallar ve prosedürler ile güvence altına alınmıştır. Bunun için el yıkama takip sistemi kullanılıyor ve kontrolü yapılıyor.
5. Çalışanlarınız maske ve eldiven takıyor mu?
Covid-19 önlemleri çerçevesinde üretim, servis, lobi bölgesinde çalışan tüm ekip üyelerimiz ve müdürlerimiz ile McDelivery’de çalışan sürücülerimiz maske takıyor. Servis bölgesinde para ile temas eden kasacılarımız ve lobi çalışanlarımız lateks, vinil tarzda renkli eldiven takıyor. McDelivery’de sürücülerimiz siparişi teslim ederken eldiven kullanarak ürünü iletiyor ve sonrasında eldivenleri atıyor. Her siparişte kullanılan eldiven yenileniyor.
6. Tüm bunlar haricinde çalışanlara hangi uyarıları yapıyorsunuz?
Çalışanlarımızın, sosyal medyada yayılan ve doğruluğu teyit edilmemiş haberler yerine yetkililerin yaptığı açıklamalara dikkat etmeleri konusunda yönlendirmede bulunuyoruz.
7. McDonald’s Türkiye olarak Covid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik nasıl bir planınız bulunuyor?
Salgından korunmak ve yayılmasını engellemek amacıyla bir ekip kurarak hemen çalışmalara başladık. T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm paydaşları sürekli takip ediyor, covid-19’un yayılmasını kontrol altına almaya çalışan hükümetin getirdiği kural ve tavsiyelere harfiyen uyuyor ve her yeni gelişmede neler yapılacağını hızlıca değerlendirip uygulamaya geçiriyoruz.
8. Covid-19 ilgili güncel bilgileri nasıl takip ediyorsunuz?
Covid-19’un yayılmasını kontrol altına almaya çalışan hükümetin getirdiği kural ve tavsiyelere harfiyen uyuyoruz. T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün yanı sıra meslek örgütleri ve odaları yakından takip ediyoruz. İş yeri doktorumuz ve danışman doktorumuz tarafından sürekli bilgilendiriliyor ve gelişmeleri anlık olarak tüm ekiplerle paylaşıyoruz.
9. Bazı restoranlarınız neden kapalı?
İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar ile vatandaşlarımızın çok yakın mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini artıracağı değerlendirilen umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin 16.03.2020 Pazartesi saat 00:00 itibariyle geçici bir süreliğine faaliyetini durdurmasına karar verildi. Bu karara istinaden bazı restoranlarımız faaliyetlerine geçici olarak ara verdi. Kapanan restoranlarımızın çalışanları idari izne ayrıldı. Resmi olarak alınan tüm tedbirlere uyduğumuzu, düzenleyici kurumlarla uyum ve iş birliği içinde çalıştığımızı, restoranlarımızda sağlık kurallarına azami hassasiyet göstererek hizmet verdiğimizi belirtmek isteriz.
10. Restorana gitmeye çekinenler hangi kanallardan sipariş verebilir?
McDonald’s Türkiye olarak toplum sağlığını her şeyin üstünde tuttuğumuzu bir daha belirtmek isteriz. Tüm restoranlarımızda güvenli ve kaliteli ürünlerimizle hizmet vermeye devam edeceğiz. Bilindiği üzere, söz konusu salgını sınırlamanın ve kontrol altına almanın en etkili yolu sosyal izolasyon olarak işaret ediliyor. McDonald’s Türkiye olarak restorana gitmeye çekinen ya da evinden çıkmak istemeyen müşterilerimiz için telefon, internet veya akıllı cep telefonlarına indirilebilen uygulamamız aracılığıyla McDelivery paket servis hizmetimiz devam ediyor. Restoran çalışanlarımız gibi motorlu kuryelerimizin de ateş ölçümleri yapılıyor. Siparişlerin taşındığı çantalar düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Siparişler, ağzı sürekli kapalı tutulan paketlerde el değmeden taşınıyor. Kuryelerimiz hijyen kurallarına harfiyen uyuyor.
11. Yurt dışından gelen ürün ya da ürünleriniz var mı?
McDonald’s’ta kullanılan yaklaşık 600 çeşit malzemenin yüzde 92’si yurt içinde üretilir. 100’e yakın tedarikçi firma ile çalışıyoruz. Bunlardan bazıları şöyle: Kırmızı et (Namet), beyaz et (Banvit), gazlı içecekler (Coca-Cola), patates (Konya Şeker ve Doğa), ekmek (Bimbo), ketçap ve mayonez (Tat), soslar (McCormick Kütaş), turşu (Fersan) ve salata (Anadolu Etap ve Eurofresh), süt ve peynir ürünleri (Gönenli), hijyen ve temizlik malzemeleri (Diversey), pasta ve tatlı ürünleri (CSM, BTA ve Pelit).
12. Çalışanlarınızın yurt içi ya da yurt dışı seyahatlere bir kısıtlama getirdiniz mi?
Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları doğrultusunda çalışanlarımızın yurt dışı seyahatleri durduruldu. Türkiye’deki gelişmelere paralel olarak yurt içi seyahat gerekliliklerinde toplu taşıma kullanımı da durduruldu. Varsa yakın tarihte yurt dışından dönen çalışanlarımız da 14 gün evde kalarak Sağlık Bakanlığı’nın izolasyon kriterlerini uyguluyor.

McDonald’s’ta gıda güvenliği nasıl sağlanır?

McDonald’s kalite anlayışının temelinde gıda güvenliği yatar. Restoranlarımızda, son ürün kalite anlayışından ziyade ürünün kalite ve gıda güvenliğinin tarladan tepsiye tüm süreçlerde izlenebilmesi için sistemler geliştirilmiştir.

Gün boyu kullanılan kızartma yağları tekrar kullanılıyor mu?

Kesinlikle hayır. Restoranlarımızda kullandığımız kızartma yağları, 6 Haziran 2015 tarihli 29378 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” esaslarına uygun olarak, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde sadece biyodizel üretiminde kullanılmak üzere geri dönüştürülür.

Ürünlerinizde domuz eti ve mamüllerini kullanıyor musunuz?

Ürünlerimizde kesinlikle domuz eti, domuz kökenli katkı maddesi ve yağı kullanılmamaktadır.

McDonald's restoranlarında çalışanlar ellerini ne sıklıkta yıkar?

McDonald's temizlik ve sanitasyon kurallarına göre, restoranda bulunan herkes, önceden belirlenen prosedüre göre yarım saatte bir defa ellerini yıkamak zorundadır. Eller bir yere değmemiş olsa bile yarım saatte bir sanitize etme kuralı geçerlidir.

McDonald’s restoranlarında et ve tavuk ürünleri nasıl hazırlanır?

McDonald’s et ve tavuk ürünleri, McDonald’s Standartları’na uygun bir şekilde, özel ızgaralarda pişirilir. McChicken ve Chicken McNuggets, diğer tüm ürünler gibi McDonald's güvenli yiyecek kurallarına göre pişirilir. Bu kurallara göre tavuk ürünlerinin belli bir iç sıcaklığa ulaşması (74°C) için pişme süreleri, kalite ve lezzetleri konusunda McDonald's'ın yüksek standartları uygulanır. Pişme derecesi ve saniye detayına kadar pişme süresi ayrı ayrı belirlenmiş fritözlerde pişerler. Dana etinde de tavuk ürünlerinde olduğu gibi kurallara bağlı bir pişirme prosedürü uygulanır. Buna göre dana eti ve ürünleri, merkez sıcaklığı en az 69°C olana kadar pişirilir. Farklı sandviç türleri için, farklı ızgaralar kullanılır.

Hangi kanallar üzerinden sipariş verebilirim?

Restoranlarımıza gelemeyecek kadar yorgun ya da yoğunsanız, McDonald’s Mobil Uygulaması, McDonald’s Web Sitesi ve 444 62 62 numara üzerinden sipariş verebilirsiniz.

Big Mac sosun içeriğinde neler var?

McDonald’s’ın meşhur Big Mac sosunda su, bitkisel yağ, turşu, sirke, şeker, mısır nişastası, mısır şurubu, yumurta sarısı, hardal tozu, baharat aromaları, paprika aroması ve kurutulmuş sarımsak tozu yer alıyor.

McChicken ve McNuggets eti için sadece tavuğun göğüs kısmından yararlanıyorsunuz? Kesim işleminden sonra tavuğun kalan kısımlarından da yararlanıyor musunuz?

McChicken ve McNuggets üsrünlerimizde tavuğun göğüs kısmının yanı sıra kalça kısmından da yararlanıyoruz. Tavuğun kalan kısımlarını ise tedarikçi firmamız McDonald’s ile bağlantısı olmayan farklı ürünler için kullanıyor.

McDonald’s ürünlerinin besin değerlerine nasıl ulaşabiliriz?

McDonald’s sorumlu bir kurum olarak günlük besin değelerine McDonald’s’ın internet sitesinden, tepsi örtülerinden ya da restoranda bulabileceğiniz “Beslenme Broşürleri” ile sağlıyoruz.

McDonald’s lezzetleri nasıl bir ortamda hazırlanıyor? Mutfak düzeniniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Size özel hazırladığımız lezzetlerimizin her birini dilediğiniz an gezebileceğiniz açık mutfağımızda hazırlıyoruz. Belirli bir standart dahilinde hazırlanan lezzetlerimizi daha yakından tanımak için “McDonald’s Açık Mutfak” programına katılabilirsiniz.

Kalite Kontrol ve Kalite Güvence süreçlerinizden bahsedebilir misiniz?

Ürünlerimizin kalitesini korumak ve süreklilik yakalamak adına oluşturduğumuz süreç toplam 4 adımdam oluşuyor;
- Üretimin Her Aşamasının Kontrolü - İyi Üretim Uygulamaları - İzlenebilirlik, HACCP (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) - İç ve Dış Bağımsız Denetimler

Hamburger köfteleri yağda mı kızartılır?

Hayır. Hamburger köftelerimizi ızgarada pişiriyoruz.

Yemek tepsilerinde bazen hiç açılmamış, hiç kullanılmamış ketçap veya mayonez poşetleri kalıyor. Bu ketçap, mayonez veya sos poşetlerine ne olur?

McDonald's Güvenli Yiyecek Prosedürleri'ne göre bir misafire sunulan herhangi bir yiyecek, hiç kullanılmamış veya ambalajı açılmamış olsa bile asla tekrar kullanılmaz, ikinci bir kişiye asla sunulmaz. McDonald's, gıda güvenliği ile ilgili risk almaz!

Restoranlarda yerler ne sıklıkta silinir?

Ortalama bir McDonald's restoranında yerler günde 24 kez paspaslanır.

İçeceklerde kullandığınız buz küpleri içme suyundan mı yapılıyor?

Evet. İçeceklerimizde kullandığımız buz küpleri, diğer içeceklerimizde kullandığımız gibi içme suyu ile üretiliyor. Ürettiğimiz buzları taşıdığımız buz kovalarını ve ölçeklerini her gün temizlediğimiz gibi, buz üretme makinemizi de ayda bir defa olmak üzere temizliyoruz.

McDonald’s çalışanları, sandviçleri hazırlarken steril bir eldiven kullanıyorlar mı?

Çalışanlarımız sandviç hazırlığında mutlaka steril bir eldiven kullanırlar. Tavuk ve dana köftesi gibi çiğ materyaller ile çalışırken ikinci bir eldiven kullanarak oluşabilecek riskleri en aza indirmeye gayret ederler.

McDonald's'da salatalarının ve yeşilliklerinin temizliği nasıl sağlanır? Salatalar, restoranlarda mı yıkanır?

McDonald's salataları, öncelikle sözleşmeli çiftçiler tarafından tohumundan itibaren kontrollü sistemlerle yetiştirilir ve Fersan firmasının yüksek teknoloji içeren salata kesme, yıkama ve paketleme tesislerinde hazır hale getirilir. Soğukta muhafaza edilen salatalar, hazır paketli bir şekilde ve soğuk zincir dahilinde, taze olarak restoranlara ulaştırılır. Tüm bu işlemler sırasında çok detaylı ve titiz McDonald's standartları uygulanırken, 1 kilo salata için, yıkama sırasında 5.5 litre su kullanılır. Özel olarak yetiştirilmiş salataların kıtır kıtır olması ve tazeliğini devam ettirebilmesi için yıkandığı suyun derecesi bile kritiktir. Salatalar, tarladan restorana kadar hammadde ve üretimin her aşamasında izlenebilirlik özelliğine sahiptir.

McDonald's restoranlarında etlerin pişirildiği ızgaraların özellikleri nelerdir?

McDonald's etleri, en güvenli, kaliteli, doğru sıcaklıkta ve lezzetli ürünü sunabilmeyi hedefleyen McDonald's standartlarına uygun özel ızgaralarda pişirilir: . Hamburger ve Quarter Pounder gibi farklı sandviçlerin etleri, bu etlerin özelliklerine göre ayarlanmış farklı ızgaralarda pişer ve farklı etlerle ızgaralar karıştırılmaz. . Izgaraların üst kapak ve alt kapak sıcaklık dereceleri farklıdır ve standarttır. . Her etin pişme süresi McDonald's'ta saniyesine kadar belirlenmiştir. Farklı etlerin pişme süresi farklıdır.

McDonald's “Soğuk Zincir” uygulamasından söz edebilir misiniz?

Donmuş gıda maddelerinin raf ömrü süresince sağlıklı ve taze kalmasını sağlamak amacıyla minimum -18 °C'de dondurulduktan sonra kesintisiz aynı ısı derecesinde taşınması ve depolanması işlemidir. McDonald's'ta soğuk zincirin sürekliliği için, ürünlerin üreticiden alınması, depolanması, sevkiyatı ve restoranlara teslimi boyunca tüm aşamalarda casus termometreler ve bilgisayar sistemleriyle sıcaklıklar kontrol ve takip edilir.

“Big Mac Endeksi” nedir?

1986 yılında, farklı ülkelerin para birimlerinin birbirlerine olan oranlarını gözlemlemek amacıyla oluşturulan Big Mac Endeksi, uluslararası ekonominin en eski temellerinden birine dayanıyor: Satın Alma Gücü Paritesi. Bu teoriye göre, 1 doların her ülkede aynı satın alma gücüne sahip olduğu varsayılıyor. Teoride söz konusu olan ‘alışveriş sepetimizde’ McDonald’s tarafından 100’den fazla ülkede üretilen dünyaca ünlü Big Mac yer alıyor. Big Mac Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre, dünyanın diğer ülkelerinde satın aldığınız hamburger, ABD’de aldığınız hamburger ile aynı fiyatta olmalıdır. Buna göre hamburgerlerin satış fiyatı karşılaştırıldığında, bir ülkenin para biriminini gerçek değerinin üstünde ya da altında olması gerektiği ortaya çıkıyor.

Dondurma ve Milkshake ürünlerinizde gluten yer alıyor mu?

Evet. Gluten, dondurma ve milkshake ürünlerimizde bulunuyor.