Tüm Ürünleri Göster
Gayrimenkul

Gayrimenkul

MCDONALD'S RESTORANI NEREDE OLMALIDIR?

McDonald’s restoranlarının misafirlerinin kolay ulaşabilecekleri lokasyonlarda olmaları tercih edilir. Misafirler, McDonald’s deneyimini yaşamak istediklerinde  en kısa yoldan, en çabuk ulaşabilecekleri noktalarda bulunmak ana hedeftir.

LOKASYON SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLİR?

Lokasyon seçiminde başlıca üç unsur dikkate alınır:
•    Yerleşim alanları
•    İşyerleri
•    Perakende pazarının yoğun olduğu bölgeler.

Bunların hepsinin bir arada olduğu bölgeler McDonald's restoranları için en uygun lokasyonlardır. Bunlardan en az ikisinin bir arada olduğu bölgeler de araştırma sonuçlarına göre 'uygun' olarak değerlendirilebilir.

McDonald’s restoranlarının misafirler tarafından görünen kısımları küçük gibi görünsede, bankonun arka tarafında bulunan kısım da en az lobi kadar alan kaplamaktadır.

McDonald’s misafirlerine tam bir McDonald’s deneyimini sunabilmek için geniş  alanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

MCDONALD'S'TA KAÇ TİP RESTORAN VARDIR?

Restoranlar, misafirlerin taleplerini karşılayabilecek şekilde düzenlenir.  

• Arabaya Servis Restoranları ( Drive-Thru):

Araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde tercih edilen restoran tipleridir. Bunun için yaklaşık 2000 metrekare ticari imarlı bir arsaya  ihtiyaç vardır. Karayolundan görünürlüğü olan, araçların kolayca girip - çıkabileceği, yeterli otopark alanına sahip bir restoran olması istenir. Ayrıca, yapılacak projede çocuk oyun alanı, çocuk parti odası, McD Café ve açık oturum alanı planlanır. Ayrıca, bu restoranlarda 24 saat açık kalarak gün boyu hizmet verebilmektedir. Bunlar McDonald’s misafirlerine tam bir McDonald's deneyimi yaratabilmek için gereklidir.

McDonald’s Drive-Thru restoranı için; 2000 metrekare arsa üzerine yapılacak, yaklaşık 200 metrekare oturumlu, 2 kattan oluşan , toplamda 400 metrekare kapalı inşaat alanı idealdir.
(Örneğin; İstanbul Merter McDonald's, Adana Galeria McDonald's, Aydın Söke McDonald's, İstanbul Güneşli McDonald's vb.)

•  Cadde Restoranları:

Perakende pazarının geliştiği bölgelerde, araca servis restoranı için uygun alanların olmadığı caddelerde binaların giriş katlarında tercih edilen restoran tipleridir.

Giriş katında 150 metrekare, asma katı veya birinci katta 100 metrekare, bodrum katta 100 metrekare toplamda 350 metrekare kapalı alana sahip, kat yüksekliği minimum 3 metre olan lokasyonlar tercih edilir. Bunların yanısıra ön cephenin en az 8 metre, açık alanın yaklaşık 100 metrekare açık alan olması idealdir.

Bu tip binalarda en az 50 cm x 50 cm alanında çatı seviyesine kadar çıkan bir şaft (baca yeri) olması gereklidir.  Açık alan bir opsiyon gibi görünse de ülkemizin bulunduğu coğrafyada iklim nedeniyle ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.

Yukarıda belirtilen tüm alan ölçüleri ideal restoran için gerekli olan ölçülerdir. Lokasyonun önceliğine ve ihtiyacına göre bu ölçüler esnetilebilmekle birlikte,  çok tercih edilen bir yöntem değildir.

• AVM Restoranları:

AVM‘lerin içerisindeki yiyecek veya giriş katlarında bulunan restoran tipleridir.  Bu restoran tiplerinde McDonald’s’ın kendine ait lobisi de bulunmakla birlikte genelde yiyecek katının lobisi ortak kullanılır.

Yiyecek katlarında ortak lobi kullanılırsa ortalama 120 metrekare alan yeterlidir. Eğer restoranın kendisine ait lobi de olacaksa yaklaşık 300 metrekare idealdir.

• Minimum Ölçüler:

Taban      : 70 metrekare (Mutfak: 25 metrekare, Merdiven: 15 metrekare, Oturma Alanı: 30 metrekare)
Cephe     : 2,5 metre
Toplam   : 140 metrekare